Over Karam Wines
HET VERHAAL
Eind jaren 50 hielp een jongen in een klein stadje in het zuiden van Libanon zijn grootmoeder Latifeh druiven te plukken om Arak, de nationale drank van Libanon, een op anijs gebaseerde Eau de Vie te maken. Hij zou naar de lucht staren, vliegtuigen zien passeren en dromen over vliegen. De droom werd werkelijkheid: “Ik heb 43 jaar gevlogen en heb nog nooit van mijn leven een dag gewerkt. Tijdens mijn dienstjaren, terwijl ik over de zuidelijke bergen van Libanon vloog, deed mijn passie voor wijngaarden me verlangen om tussen de wijnstokken te zijn.” –Kapitein Habib Karam
En zo werd Karam Wines in 2002 opgericht in zijn geliefde geboorteplaats Jezzine in Zuid-Libanon. Destijds bevonden de meeste van de 9 wijnmakerijen in Libanon zich in de Bekaa-regio. In hun zoektocht naar een nieuwe identiteit en een nieuwe smaak voor Libanese wijnen, waren ze de eersten die wijndruiven plantten in het zuiden en zijn ze vandaag, onder de 56 wijnmakerijen die Libanon telt, de enige wijnmakerij in deze regio van Libanon.
DE FAMILIE
Deze passie werd doorgegeven aan zijn kinderen, John en Thouraya, die hun zomers als tieners doorbrachten in de wijngaarden om druiven te oogsten. John’s eerste liefde was de wijnstok; hij is landbouwkundig ingenieur en oenoloog van de Universiteit van Bordeaux. Na die mijlpalen werkte John onder de voogdij van Château Angélus en werkt momenteel samen met het prestigieuze Château Latour. Op slechts 26-jarige leeftijd is John al een spil voor Karam Wines op het internationale toneel. Zijn dochter, Thouraya, is een ex-auditor bij Ernst & Young die kwam tot de conclusie dat auditeren veel leuker is met een glas wijn. Wij zijn met trots en uitsluitend een familiebedrijf.
DE WIJN
Het is een gewoonte van de Karam-familie om uit volle borst te schreeuwen, met overtuiging te discussiëren, gevolgd door drankjes en veel experimenteren met wijn. Deze explosieve atmosfeer bracht hun ertoe exotische variëteiten te planten die nog nooit eerder in Libanon waren geprobeerd: de serie “Les Raretés” – Frans voor zeldzaamheden – werd geboren en completeerde het volledige assortiment Karam-wijnen. Het is een verzameling van mono-variëteiten op basis van Albarino (Spanje), Touriga Nacional (Portugal), Saperavi (Georgië) en last but not least, Meksassi, een inheemse druif van Libanon en meer specifiek van het Jezzine-gebied. “Les Rarités” is een wereldreis vanuit het comfort van een eettafel
De wijngaarden van Karam liggen op grote hoogten tot 1400 meter boven de zeespiegel, kijkend naar het westen en met uitzicht op de Middellandse Zee, waardoor hun wijnen een ronde zuurgraad, unieke frisheid, matige alcoholgehaltes en mineraliteit hebben die kenmerkend zijn voor het Jezzine-terroir. Elke variëteit wordt geplant in zijn ideale terroir, dankzij de geologische diversiteit in het zuiden, en wordt onderhouden met behulp van specifieke landbouwpraktijken. Ze gebruiken ook de kleine, unieke lotaanpak, waarbij elk perceel op zichzelf wordt gevinifieerd om zijn ware identiteit en terroirkarakter te onthullen en zo de optimale blend te creëren.
En hoewel onderscheidingen niet altijd de beste indicatie zijn van de kwaliteit van een wijn, kan het geen kwaad om te weten dat Karam een van de meest bekroonde wijnen in Libanon produceert, met 55 onderscheidingen en nog meer.