Jaspe
Vintage
2020 was een uitstekend wijnjaar in de Bekavallei. Een koude winter met veel regenval hielp bij het opbouwen van grondwaterreserves, die hielpen de wijnstokken te voeden tijdens de hete, droge zomer die daarop volgde. Uitgesproken temperatuurschommelingen tussen dag en nacht resulteerden in fruit met een aangename aromatische complexiteit.
Regio
Bekaa Valley, Lebanon
Wijngaard
De wijnstokken zijn geplant op een hoogte van 1.000 meter boven zeeniveau, waar de warme dagen worden getemperd door koelere nachten. Het dagelijkse temperatuurverschil in de zomer bedraagt 20°C, wat een langere rijpingsperiode bevordert, waarbij de smaken en aromatische complexiteit in de bessen worden geconcentreerd, terwijl de zuurgraad van de koele nachten behouden blijft. De grond bestaat uit kalkhoudende klei, een koele grond met goede waterretentie-eigenschappen om de wijnstokken te voeden tijdens de hete, droge zomers. Vanwege de pH hebben kalkrijke kleigronden de neiging verfrissende wijnen te produceren, wat een verder evenwicht in de rijpheid van het fruit bevordert. De wijnstokken zijn gesnoeid met riet en geplant met een dichtheid van 4.000 wijnstokken per hectare. De wijngaard wordt verbouwd met respect voor het milieu en de druiven worden met de hand geoogst bij optimale rijpheid.
Wijnmaken
Het fruit werd zorgvuldig gesorteerd om ervoor te zorgen dat alleen gezonde, rijpe druiven werden gevinifieerd. Elke variëteit werd afzonderlijk gefermenteerd in roestvrijstalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur van 28°C met geïnoculeerde gisten. Er vonden periodiek remontage of pump-overs plaats om de wijn van zuurstof te voorzien en tannines te extraheren. Er vond een gematigde maceratie na de gisting plaats om de kleur, smaak en structuur aan de wijn te extraheren. De wijn onderging een malolactische gisting, wat resulteerde in een zachter gehemelte en werd gemaakt zonder invloed van eikenhout om de zuiverheid van het fruit te laten zien. De wijn werd zorgvuldig gemengd met de Cabernet Sauvignon die de smaken van zwart fruit en de textuur in het midden van de mond gaf, de Syrah die structuur en kruidige tonen toevoegde, de Carignan die een diepe kleur en evenwichtige frisheid bood en de Cinsault een zachtheid en aromatische tonen. Zachtjes gefilterd vóór het bottelen.
Proefnotitie
Intense en aromatische aroma’s van wilde rode en zwarte vruchten worden overgoten met hints van zwarte peperkruiden. Prachtig gestructureerd in de mond, met goed geïntegreerde tannines die het rijke fruit omhullen tot een lange afdronk.
Druiven
Cabernet Sauvignon 30%, Syrah 30%, Carignan 20%, Cinsault 20%